MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dieta bogata w sól to jeden z najlepiej przebadanych...
fot. andreyst/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Produkty solone

Dieta bogata w sól to jeden z najlepiej przebadanych czynników rozwoju raka żołądka. Ustalono, że zwiększa zagrożenie jego wystąpienie o 12 procent na każde kolejne 5 g tego składnika. Do produktów najbardziej sprzyjających zachorowaniu należą te utrwalone poprzez suszenie, solenie i wędzenie. To zwłaszcza wędzone mięsa i ryby, a także filety i tusze solone (np. śledzie), wędliny, pikle warzywne i kiszonki, choć ostatnie należą do zalecanych w umiarkowanych ilościach.

Zobacz również

Polskie koszykarki 3x3 z pierwszą porażką w turnieju kwalifikacyjnym

NOWE
Polskie koszykarki 3x3 z pierwszą porażką w turnieju kwalifikacyjnym

Wypadek w Tychach. Kierowca osobówki wjechał w rowerzystę

Wypadek w Tychach. Kierowca osobówki wjechał w rowerzystę

Polecamy

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

AKTUALIZACJA
Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków