MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zastosowanie naturalnych słodzików, takich jak ksylitol czy...
fot. wideonet/123RF

Ile kalorii ma sernik, mazurek czy babka wielkanocna? Tak odchudzisz tradycyjne świąteczne wypieki i sprawisz, że będą zdrowsze

Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Kajmak do mazurka

Zastosowanie naturalnych słodzików, takich jak ksylitol czy erytrutol, to także świetny sposób, by „odchudzić” nie tylko lukier, ale też masę na ciasto (kajmakową, serową czy makową), zachowując przy tym jej słodycz.

Należy jednak pamiętać, by ksylitolu nie dodawać do ciast drożdżowych, ponieważ hamuje aktywność drożdży (w tym również tych chorobotwórczych oraz pleśni). W przypadku obu związków nie należy przesadzać też z ilością, ponieważ większa sprzyja rewolucjom jelitowym. Naturalnym słodzikiem, który nie wywołuje takich efektów, ale wymaga uważnego dozowania, jest stewia, najlepiej w płynie.

Zobacz również

20 lat Koncertu Młodych Talentów 2024 w Żninie. Zobacz zdjęcia

20 lat Koncertu Młodych Talentów 2024 w Żninie. Zobacz zdjęcia

Memoriał Rafała Danielewicza 2024 w Świeciu. Zobacz zdjęcia

Memoriał Rafała Danielewicza 2024 w Świeciu. Zobacz zdjęcia

Polecamy

Jedziesz w podróż do Belgii lub Francji? Parlament Europejski stoi przed tobą otworem

Jedziesz w podróż do Belgii lub Francji? Parlament Europejski stoi przed tobą otworem

Zobacz, jak mObywatel przyda się w czasie wyborów do Parlamentu Europejskiego

Zobacz, jak mObywatel przyda się w czasie wyborów do Parlamentu Europejskiego

Ta prosta sałatka to hit bułgarskich kurortów. Jest najlepsza na grilla i imprezy

Ta prosta sałatka to hit bułgarskich kurortów. Jest najlepsza na grilla i imprezy