MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w...
fot. fpwing/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Prażenie orzechów do mocnego zarumienienia

Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w piekarniku są chrupkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Niestety wysoka temperatura, w której odbywa się proces, powoduje utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych, wytworzenie tłuszczy trans i wolnych rodników, a także straty witamin A i E.

Dlatego prażyć trzeba w odpowiedni sposób. Porcję nasion, należy wsypać na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Czas prażenia zależy od wielkości produktu. By podprażyć sezam lub wiórki kokosowe wystarczy 15 sekund, natomiast orzechy włoskie lub migdały będą potrzebowały około minuty. Moment wyczucia charakterystycznego zapachu to znak, że proces należy zakończyć. Gotowe nasiona powinny mieć prawie niezmieniony kolor w stosunku do produktu wyjściowego i charakteryzować się specyficznym, przyjemnym zapachem i aromatem.

Zobacz również

150 lat szkoły na osiedlu Sobniów w Jaśle. Tak świętowano jubileusz [ZDJĘCIA]

NOWE
150 lat szkoły na osiedlu Sobniów w Jaśle. Tak świętowano jubileusz [ZDJĘCIA]

Podłożył ogień w bloku, po pożarze zmarła jedna z lokatorek. Sąd: to było zabójstwo!

NOWE
Podłożył ogień w bloku, po pożarze zmarła jedna z lokatorek. Sąd: to było zabójstwo!

Polecamy

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach

HIT DNIA
Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach

Tylko popatrz co na siebie założyła Racewicz. Ten krój ukryje pelikany i masywne uda

Tylko popatrz co na siebie założyła Racewicz. Ten krój ukryje pelikany i masywne uda